Ciri-ciri Pria yang Belum Matang Dalam Hubungan Asmara

by

lelaki dewasa dan matangMemilih lelaki yang baik itu penting. Salah satu faktor yang mesti dipertimbangkan adalah soal kematangan. Faktor ini menjadikan lelaki akan berlaku lebih bijak dalam segala hal dan keadaan, termasuk pada hubungannya bersama pasangan. Begitu pula ketika sudah bersama sebagai keluarga, lelaki dewasa dapat dipercayai menjadi pemimpin keluarga yang bisa dipercaya.

Agar tidak terjebak mendapatkan lelaki kurang dewasa, sebenarnya dapat dikenali dari ciricirinya. Berikut ini ciri lelaki yang belum matang keperibadiannya:

1. Selalu mengingkari komitmen.

Misalnya kerap ketahuan pergi bersama wanita lain atau berkirim pesan untuk merayu. Jika dia memang tidak lagi menghargai komitmen, ada baiknya segera dilepas saja.

2. Tidak bisa menerima kesalahan.

Lelaki yang tidak dewasa tingkahnya seperti anak kecil. Egoisnya berlebihan dan tidak mau disalahkan kalau berbuat kesalahan.

3. Malasmalasan untuk bekerja.

Lelaki yang bertanggung jawab akan berusaha mencukupi keperluan keluarganya. Jika sikapnya hanya menunggu rezeki dan tidak mau menjemputnya, maka dia adalah lelaki yang pemalas.

4. Terlalu sensitif.

Lelaki yang suka bermain hati ratarata suka emosional. Dia mudah marah, galau, ekspresif, dan tidak mampu menahan diri. Padahal lelaki diharapkan dapat memberikan pengayoman bagi pasangannya.

5. Gampang bimbang.

Belum bisa dikatakan lelaki dewasa jika dihadapkan pada permasalahan lantas mudah bimbang. Sikap lelaki dewasa cenderung mencari penyelesaian berbanding hanya tenggelam dalam kebingungan. Dia mesti mampu sebagai pengambil keputusan.

6. Terlalu mementingkan diri sendiri.

Dia sangat mementingkan urusan peribadinya berbanding kebaikan bersama dengan pasangan. Jika sudah begini, lelaki cenderung menjadi diktator. Hanya wanita yang sangat kuat hatinya yang mampu menghadapi model lelaki seperti ini.

7. Tidak mempunyai perencanaan dalam hidup.

Dia terlalu menikmati” hidup hingga lupa mau dibawa ke mana hubungan asmaranya dengan pasangan. Ini sangat fatal. Pasalnya, nasib hubungan akan terombangambing dalam ketidakpastian tujuan yang hendak ditempuh.